Кънев иска спешна среща с Калфин заради осигурителните прагове

Кънев иска спешна среща с Калфин заради осигурителните прагове
Радан Кънев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че се притеснява от предвиденото прекомерно увеличаване на минималните осигурителни прагове и липсата за поредна година на регионална диференциация.

"Като заместник - председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика и като съпредседател на ПГ на РБ изразявам тревогата си от предвиденото прекомерно увеличаване на минималните осигурителни прагове и липсата за поредна година на регионална диференциация. В момента съм на обиколка в северозападна България, където и досегашните прагове по същество водят до загуба на работни места и закриване на предприятия. Оценявам като особено тревожно предвидените лобистки изключения за цял бранш и за отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС", коментира Кънев.

Той обясни, че проблемът ще бъде обсъден във вторник на извънредно заседание на парламентарната група на РБ.

Повод за коментара е фактът, че осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика. С едно изключение - работещите във фабриките за цигари.

Решението е на социалния министър Ивайло Калфин, който в петък обяви, че и тази година ще има административно вдигане на минималните осигурителни доходи (МОД) за дейностите, при които работодателите и синдикатите не са постигнали споразумения (общо 37 области). Средното нарастване ще е 7.5%, колкото е постигнатото при договорените 48 дейности.

#Реформаторския блок #Радан Кънев #Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"