Бизнесът: Правителството очаква твърде оптимистичен ръст на БВП

Бизнесът: Правителството очаква твърде оптимистичен ръст на БВП
Бюджетният дефицит към края на февруари 2012 г. е 565 млн. лв. и съставлява 3,55% от БВП за първото тримесечие на 2011 г., подчертават представителите на бизнеса.
A A+ A++ A

Българската стопанска камара изрази опасенията си, че данните за развитието на българската икономика през 2012 г. значително се разминават с очакванията на правителството на Бойко Борисов, което залага годишен ръст от 1% на БВП.

С 4,5% намалява нивото на вътрешното потребление, което формира 76% от БВП, измерено чрез продажбите на дребно, през януари и февруари 2012 г., отбелязват от БСК в коментар, цитиран от БГНЕС.

Освен това спадът в потреблението се задълбочава през февруари 2012 г., когато намалението на годишна база е 6,4% и е най-голямо в ЕС-27 след Португалия.

„По отношение на инвестициите няма данни за първото тримесечие на 2012 г., но и няма основания да се очаква промяна в тенденцията на намаление, която за 2011 е 10%“, отбелязва бизнесът.

От БСК изреждат още спада на индустриалното производство, който в края на февруари 2012 г. достига отрицателни стойности от – 5,5% при – 2,1% за януари и 0,1% за декември 2011 г.

Отрицателното външнотърговско салдо за януари и февруари 2012 г. в размер на 1 млрд. 253 млн. лв. на годишна база е с 833 млн. лв. (или 3 пъти) по-голямо. Тази сума съставлява 5,2% от БВП за първото тримесечие на 2011 г., отбелязват от БСК.

Фискалният резерв към края на февруари 2012 г. спрямо края на 2011 г. е по-малък с 1,2 млрд. лв. Бюджетният дефицит към края на февруари 2012 г. е 565 млн. лв. и съставлява 3,55% от БВП за първото тримесечие на 2011 г., подчертават още представителите на бизнеса.

Според БСК цитираните данни показват, че за първото тримесечие на годината може да се очаква значителен спад на БВП, който се разминава със заложения коригиран годишен ръст от 1%.

Ако през март не настъпят съществени изменения в размера на търговското салдо, само от този фактор може да се очаква около 5-процентно намаление на БВП за първото тримесечие на годината.

„Като се има предвид очертаващото се намаление на БВП за първото тримесечие на 2012 г., очакваме бюджетният дефицит да бъде значително по-голям от предвидения в бюджета, което ще доведе до невъзможност за покриване на публичните разходи“, предупреждават от БСК.

#Бюджетен дефицит #индустриалното производство #инвестиции #потребление #бюджет #БВП #БСК #Българска стопанска камара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници