„Российская газета“: България иска сътрудничество с Русия, но абстрактно

„Российская газета“: България иска сътрудничество с Русия, но абстрактно
A A+ A++ A

България само на думи е готова да си сътрудничи с Русия, когато нещата стигнат до дела – трябва да гледаме какво ще решат в големите западни столици. Зад „завесата от приказки“ за сътрудничество се скриват целенасочени удари по руските политически и икономически интереси, пише „Российская газета“.

Затварянето на българското небе за руските самолети с хуманитарни товари за Сирия, а също така повишеното внимание на българските митнически служби към „Лукойл“ накара Москва да поиска обяснение от българския посланик Бойко Коцев, какво София иска да постигне в двустранните отношения. Какво е отговорил българският дипломат за момента не е ясно.

Въпреки че над половината българи се отнасят със симпатии към Русия, последните политически стъпки на България трудно могат да бъдат определени като приятелски. В същото време за „вътрешна употреба“ акцентът се поставя не върху конкретните действия на българското правителство, а върху уж някаква „задочната обмяна на реплики“ между министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Сергей Лавров. Видите ли, по думите на Лавров, българският премиер обявил, че енергийните проекти /“Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и петролопровода Бургас-Александруполис/ са били спрени заради интересите на САЩ. Борисов не се съгласи с тази трактовка и отбеляза, че „руснаците продават най-скъпия газ на своите братя православни славяни – българите“. И всичко това се случва на фона на редовните изказвания на официалните лица за абстрактната готовност да изграждат сътрудничество с Русия.

Но зад подобна „завеса от приказки“ се крият неоспоримите факти за целенасочени удари не само по политиката на Русия, но и по бизнеса с руско участие. Рафинерията „Лукойл-Нефтохим“, най-голямата и съвременна от този тип в страната, получи отказ да продава купено от държавния резерв гориво с вече платен акциз. Българите възприеха отказа за смесването на гориво с биокомпоненти за нарушение на закона, а компанията – за намеса в своите вътрешни работи. В същото време в България като мантра повтарят, че „Южен поток“ ще се върне, дори на още по-изгодни за страната условия.

Източник: БГНЕС

#България #Русия #Москва #Сирия #Южен поток #Лукойл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"