Арест за обвинения за убийството в Правище, нищо че действал при самоотбрана

Арест за обвинения за убийството в Правище, нищо че действал при самоотбрана
Дали убийството е извършено при неизбежна отбрана или не, според съдебния състав ще се преценява в хода на предстоящото наказателно производство, реши съдът.
A A+ A++ A

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста предполагаемия убиец от село Правище – 32-годишния Христо Ангелов.

Обвиняемият е осъждан четири пъти за различни престъпления, като дори в момента изтърпява пробация, затова съдът реши, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление, предаде „Фокус“.

Наказанието по закон за престъплението, в което е обвинен Христо Ангелов, е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Служебният защитник адвокат Димитър Будаков е категоричен, клиентът му е действал при неизбежна самоотбрана.

Според адвоката Христо Ангелов е опитал да предпази съпругата си и майка си от летящите камъни, които местните хвърляли срещу ромите, наети като сезонни работници.

Дали убийството е извършено при неизбежна отбрана или не, според съдебния състав ще се преценява в хода на предстоящото наказателно производство, реши съдът.

При масовия бой на Разпети петък беше убит 45-годишния пловдивчанин Илия Попов. Той и брат му опитали да потушат скандал между група младежи от селото и 20-ина роми от Карловско, наети като сезонни работници.

Поводът по данни на полицията са разменени реплики няколко часа преди убийството между двете групи в заведение в селото.

Около 20:00 часа младежите от Правище отишли пред сградата на старото училище, където били настанени работниците, и започнали да хвърлят камъни по прозорците.

Илия и Тодор се опитали да успокоят местните жители и работниците. За кратко скандалът бил потушен. На излизане от сградата на училището бил хвърлен камък и младежите и работниците се скарали отново.

45-годишният Илия е наръган няколко пъти. Той умира на път за болницата. Брат му Тодор също е пострадал, без опасност за живота. 20-годишният син на Илия – Иван, е с прорезни рани от стъкло по тялото.

За убийството бяха задържани 12 души, но 8 от тях бяха освободени заради липса на доказателства, че са участвали в престъплението.

Защитникът на подсъдимия изтъкна пред Окръжния съд в Пловдив, че убитият Илия Попов и брат му са нахлули в чужд дом – училището, където сезонните работници са били настанени, и всъщност са били ромите.

Адвокат Димитър Будаков показа синините по лицето на обвинения в убийството, като отбеляза, че синини има и по тялото му.

По думите на защитника агресията на местните към 17-те роми сезонни работници произтичала и от това, че съпругът на кметицата на селото искал да наеме хората от Правище за обработката на малиновата нива, но те му отказвали заради опасения, че няма да им плати.

Затова в селото дошли работници от карловските села Розино и Христо Даново.

Хората в село Христо Даново, откъдето е обвиненият в убийството Христо Ангелов, се опасяват да не се повторят размириците от Катуница.

Такива страхове изрази бащата на обвиняемия Георги Христов, според когото хората вземат децата си и бягат в гората, въоръжени с мотики и колове, тъй като се страхуват от отмъщение от страна на българите.

#Правище #Разпети петък #убийство #Илия Попов #Розино #Христо Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »