ЕС е принуден да играе с Ердоган

ЕС е принуден да играе с Ердоган
Реджеп Ердоган Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Клаус-Дитер Франкенбергер, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Европа не би могла да ограничи бежанския поток без помощта на Турция. За тази цел ЕС би трябвало да даде нещо в замяна на Ердоган. Едно нещо обаче Европа не би трябвало да прави в никакъв случай.

В Турция конфликтът с кюрдите отново се разгоря с пълна сила. А президентът Реджеп Ердоган се държи все по-авторитарно. Мнозина европейци се опасяват, че ако на този фон ЕС се прегърне силно с турския държавен глава заради актуалната бежанска криза, то по този начин ще бъдат потъпкани отколешни европейски ценности. Тези тревоги са съвсем основателни.

Същевременно бежанската криза е безпрецедентна за Европа. И ако с турска помощ бежанският поток към Европа може да бъде ограничен, то няма друг начин: поради личния си интерес ЕС би трябвало да играе заедно с Ердоган, независимо че в навечерието на турските избори той може да извлече ползи от това.

Пределно ясно е, че Брюксел трябва да предложи нещо на турското правителство, за да затегне то контрола по границите си и то така, че сирийските бежанци да не продължават пътя си към ЕС.

За тази цел Европа би трябвало да увеличи финансовата помощ за Турция, може да помисли дори за облекчаване на визовия режим за турските граждани. Брюксел не бива да се съгласява само на едно нещо: да прави отстъпки на Анкара по въпроса за членството на страната в Европейския съюз.

Източник: Дойче веле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »