Вещаят ли изборите в Египет началото на демокрацията в страната?

Вещаят ли изборите в Египет началото на демокрацията в страната?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хората в Египет гласуват в първия кръг на дълго забавените парламентарни избори. Това е първият вот, след като предишният парламент бе разпуснат с решение на съда през 2012 година. Според властите, изборите са последната стъпка от прехода към демокрация. Критици обаче смятат, че повечето кандидати подкрепят президента Абдул Фатах ал-Сиси и новият парламент вероятно ще заздрави неговия контрол. 

Президентът Сиси е бивш генерал, който ръководи свалянето през 2013 година на ислямисткия президент Мохамед Морси, последвано от месеци на безредици. Партията на Морси, Мюсюлманско братство, спечели почти половината от местата в предишния парламент, но сега е забранена, а лидерите й са в затвора. 

Гласуването, което започна вчера, продължава и днес. Вторият кръг от изборите ще се проведе през ноември. Резултати не се очакват до началото на декември. Гласоподавателите избират 596 депутати за долната Камара на представителите. Мерките за сигурност в страната за засилени. Най-малко 185 хиляди войници помагат на полицията. В събота президентът Сиси отправи телевизионен апел към египтяните да гласуват.

#Египет #парламентарни избори #демокрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници