''Комерсант'': ''Ислямска държава'' внедрява тайни агенти, за да установи властта си

''Комерсант'': ''Ислямска държава'' внедрява тайни агенти, за да установи властта си
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийски гражданин, живеещ в град, контролиран от радикалната групировка „Ислямска държава“ разказа пред „Коммерсант“ за начините, чрез които организацията налага властта си. 

„Ислямска държава" има две тактики за превземането на градове.

Първата, прилагана основно за контролираните от правителството територии, се състои във внедряването на агенти, които следят за положението вътре в населеното място, съставят черни списъци на симпатизантите на режима, подготвят план за завоюването му.

При приближаването на основните сили на екстремистите те оказват подкрепа отвътре, унищожавайки защитниците на града и техните роднини. Другата тактика е още по-опростена: изчакват критичната точка от недоволството на населението от властта, желанието им за установяване на някакъв ред, след което постигат числено превъзходство и просто отстраняват конкурентите“, обясни сириецът, пожелал анонимност, цитиран от агенция ''Фокус''.

Според източника на изданието подкрепата за „Ислямска държава“ сред сирийците намалява, но те не могат да се справят сами с терористичната организация. 

#Сирия #източник #''Ислямска държава'' #власт #тайни агенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »