Обама нареди да започне вдигането на санкциите срещу Иран

Обама нареди да започне вдигането на санкциите срещу Иран
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама официално нареди на правителството си да подготви бъдещото преустановяване на американските санкции срещу Иран съгласно ядреното споразумение, подписано на 14 юли между Техеран и страните от групата 5+1, предаде Франс прес и БТА.

"Възлагам ви да вземете всички необходими мерки за прилагане на американските ангажименти по отношение на санкциите", пише Обама в меморандум до Държавния департамент и министерствата на финансите, търговията и енергетиката.

Датата на действителното преустановяване на санкциите ще зависи от Иран, който трябва да започне да демонтира голяма част от ядрената си инфраструктура.

"Смятаме, че едва ли ще отнеме по-малко от два месеца. За нас е важно да го направят добре, а не бързо", каза американски официален представител.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Техеран, приветства оказаното доверие на Иран, но същевременно подчерта, че е важно да се контролира как тази страна спазва задълженията си, особено в ядрената област.

Очаква се на 15 декември Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да оповести окончателни заключения дали Техеран спазва ангажиментите си и евентуално да даде разрешение за прилагане на ядреното споразумение от 14 юли.

#Барак Обама #санкции #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници