От РБ искат разсекретяване на доклада на Венецианската комисия

От РБ искат разсекретяване на доклада на Венецианската комисия
снимка: РБ
A A+ A++ A

Димитър Делчев от Реформаторския блок е внесъл писмено искане до председателя на Народното събрание за разсекретяване на доклада на Венецианската комисия за промените в Конституцията, съобщиха от пресцентъра на "Движение България на гражданите". 

В момента докладът се предоставя само на народните представители и е класифициран като информация с гриф "за служебно ползване", поясниха от ДБГ.

Интересът на обществеността към документа е сериозен, а тематиката му засяга значими обществени проблеми. Без текста на доклада в обществото не може да протече пълноценен диалог по отношение мнението на международните партньори на България за промените в Конституцията, е мотивирал искането си Делчев. 

Той е посочил, че обществото трябва да се запознае с тази информация "от първа ръка", а не да разчита на преразказите, които вече се появиха в медиите.

По думите му няма правно обвързващ акт на Венецианската комисия, който да предвижда, че документите й се пазят в тайна или член от Закона за защита на класифицираната информация, който да предполага засекретяването на доклада.

#Димитър Делчев #Реформаторския блок #Венецианска комисия #промени #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »