Русия разполага ракетен радар в Приднестровието заради НАТО?

Русия разполага ракетен радар в Приднестровието заради НАТО?
Площадката край румънското село Девеселу, където ще бъде изграден противоракетният щит на НАТО. Площадката беше открита на 23 ноември 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия има намерение да „отговори“ на европейската система за противоракетна отбрана ЕвроПРО и военните бази на НАТО в Румъния с противоракетен радар в Приднестровието.

Москва може да разположи в Тираспол радиолокационна станция от типа „Воронеж“, която ще предупреждава за ракетни нападения, предаде „Дневник“, цитирайки вестник „Независимая газета“, който се позовава на източници в президентските кръгове в Русия.

Очаква се поредният кръг преговори за регулиране на Приднестровието да се проведе на 18 април 2012 г. във Виена.

В него ще участват представители на Молдова, Приднестровието, Русия, Украйна, САЩ, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Европейския съюз. САЩ и ЕС ще присъстват като наблюдатели.

Властите на Украйна, Молдова и Румъния смятат, че основната тема на разговорите ще бъде разполагането на руския радар.

По-рано румънските и украинските медии съобщиха, че Русия може да построи в Приднестровието нов радар. Освен това се смята, че в региона може да бъде създадена руска военна база.

Освен за радара тип „Воронеж“ медиите спекулират и за възможността за разполагане на ракетни комплекси „Искандер“.

Към този момент Министерството на отбраната на Русия има достъп до радарни станции в Азербайджан, Беларус и Казахстан.

Бъдещите планове за разполагане на радари в Армения и Приднестровието може и да не бъдат реализирани, отбелязват източници на „Независимая газета“.

През февруари 2012 г. бе съобщено, че за развитието на въздушно-космическа отбрана в Русия до 2020 г. ще бъдат похарчени около четири трилиона рубли, което е 20% от всички предвидени разходи за отбрана. Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на техника и строеж на нови радари.

#Армения #Азербайджан #ЕС #Европейски съюз #ОССЕ #САЩ #Украйна #Молдова #ПРО #Приднестровие #ЕС #НАТО #Москва #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"