Влиза в сила засиленият контрол по границите на Унгария

Влиза в сила засиленият контрол по границите на Унгария
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хърватските власти въвеждат в действие план С, след като в полунощ унгарската граница ще бъде затворена за нелегалните мигранти.

От тази нощ границата между Хърватия и Унгария ще се преминава само през официалните гранични пунктове и след представянето на необходимите документи - паспорт, лична карта, виза и т.н., а тези без документи ще трябва да подават молби за получаване на убежище в един от транзитните центрове.

На практика това означава, че мигрантите вече няма да може да бъдат транспортирани от Хърватия през Унгария в посока на Австрия и Германия. Днес властите в Будапеща са информирали Хърватия, Словения, Полша, Словакия, Австрия и Германия за своето решение за затягане на контрола по границите. От началото на тази година в Унгария са пристигнали над 383 000 нелегални мигранти.

"След затварянето на унгарската граница хърватското правителство въвежда в действие план С, който вече е съгласуван със Словения", съобщиха местни медии, цитирани от БГНЕС. Това означава, че бежанците и мигрантите, които пристигат от Сърбия вече ще бъдат транспортирани до словенската граница.

"Хърватският премиер Зоран Миланович е в непрекъснат контакт със своя словенски колега Миро Церар. След вчерашните преговори в Брюксел днес двамата проведоха няколко телефонни разговора относно сегашната бежанска криза", се казва още в прес информацията.

Подробности за плана ще бъдат съобщени от вътрешния министър Ранко Остойич. Поради новата ситуация Церар насрочи за утре извънредно заседание на Националния съвет по национална сигурност, който ще обсъди бежанската криза.

Самият Церар все още не е коментирал решението на Будапеща за затваряне на границата, но каза, че "едностранните мерки на отделни държави може да доведат до ефекта на доминото при останалите държави по бежанския маршрут".


#Унгария #Хърватия #Германия #бежанци #криза #мигранти #контрол #граница #Словения #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници