Предстои среща на Джон Кери и Ирина Бокова

Предстои среща на Джон Кери и Ирина Бокова
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети на 18 октомври ЮНЕСКО, където ще се срещне и разговаря с генералния директор на Организацията Ирина Бокова, съобщиха дипломатически източници в Париж.

Според тях по време на разговорите се очаква Кери да потвърди ангажимента и подкрепата на правителството на САЩ за усилията на ЮНЕСКО в борбата с екстремизма и културното прочистване, срещу радикализацията сред младите хора, пресичането на трафика на културни ценности като начин на финансиране на тероризма, за опазване на културното наследство, устойчиво развитие и мир.

Визитата на Джон Кери беше обявена по време на политическите дебати в Изпълнителния съвет от посланичката на САЩ в ЮНЕСКО Кристъл Никс-Хинс, която припомни, че генералният директор Ирина Бокова е единственият ръководител на организация на ООН, поканена от Барак Обама да участва в срещата на върха в ООН за борбата срещу екстремизма през септември тази година, председателствана от американския президент.

„Това е признание за ролята на ЮНЕСКО в укрепването на мира и сигурността“, заяви посланичката на САЩ. Това не е първата среща на генералния директор Ирина Бокова и американския държавен секретар Джон Кери. В посещението на Кери наблюдатели в Париж виждат желанието и амбицията на САЩ да укрепят позициите си в ЮНЕСКО и тяхната силна и недвусмислена подкрепа за Организацията в годината на нейния 70-ти юбилей.

#Джон Кери #Ирина Бокова #ЮНЕСКО #Париж #САЩ #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници