Мерджанов: Охраната по границата не е достатъчно добра

Мерджанов: Охраната по границата не е достатъчно добра
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Начинът, по който се охранява границата, не е на нужното ниво. Политическото говорене по случая вече започна от различни представители на политическите сили,'' заяви по БНР зам.-председателят на ПГ на БСП лява България и говорител на левицата Атанас Мерджанов по повод на снощния инцидент при Средец.

Той определи ситуацията като извънредна и призова институциите да направят необходимото, за да се разбере какво се е случило и то при пълна прозрачност. Мерджанов изрази надежда, че и досъдебното производство ще бъде достатъчно обективно, защото от „разплитането на този случай интерес имаме не само ние във вътрешен план, но и цялата европейска общност”.

„От пресконференцията на главния секретар на МВР останахме с повече повдигнати въпроси, отколкото отговори. Не се разбра дали е имало сигнал от интегрираната информационна система, изобщо работи ли тя на това място, как е възможно групата да бъде засечена 30 – 40 километра навътре от границата, след като е имало сигнал от системата”, попита депутатът от левицата.

Мерджанов категорично се разграничи от патриотарските изблици за възхваляване на постъпката на един или друг служител на МВР.

„Нещата са много тревожни и ние настоявахме за свикване на КСНС, защото служителите от системата на МВР са преуморени. Начинът, по който се охранява границата, не е на нужното ниво, смениха се много началници в Гранична полиция през последната година и това създава допълнителна несигурност”, поясни говорителят на БСП.

Той подчерта, че основният въпрос е защо тази група мигранти не е засечена и не е препятствано нейното проникване навътре в страната. Той постави и още един въпрос - дали патрулът, който е засякъл групата, е случаен или е изпълнявал редовно дежурство. „Ние от парламентарната група на БСП лява България ще продължим да изискваме строга отчетност от вътрешния министър за разследването на случая. Ние искаме и цялостна политика по охраната на границата, ще продължим да искаме свикването на КСНС и президента не трябва да го отлага, защото тези въпроси нямат решение”, завърши Мерджанов.


#Атанас Мерджанов #БСП #бежанци #Сирия #граница #България #охрана #патрул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »