Калфин: Няма да бъдат прекъсвани помощите за деца

Калфин: Няма да бъдат прекъсвани помощите за деца
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да допуснем прекъсване на семейните помощи за деца. В това увери вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС по време на работно посещение в Търговище.

„Искам да успокоя хората да не се притесняват. От два месеца се отпускат семейни помощи по новия Закон и новите условия, тъй като те са в сила от 28-ми юли и помощите не са спрели. Няма да има прекъсвания и занапред.

От 1 януари 2016 г. влиза в сила само новият начин за месечно подпомагане с общ размер на помощта за семейството, в зависимост от броя на децата, за които се получава. Размерът на помощта за семействата с различен брой деца ще бъде определен със Закона за държавния бюджет за съответната година.За всички, които трябва да подадат заявления за кандидатстване за помощи за деца по новите правила, ще бъде предложен ред, така че да няма прекъсване в получаването на средствата“, увери Ивайло Калфин, цитиран от пресцентъра на МТСП.

„Търсим варианти за разширяване на услугите за възрастни хора в цялата страна“, каза по време на срещата с хората от дневния център за възрастни министър Калфин.

Той поясни, че принципът „парите следват нуждаещия се“, който ще бъде разработен в новия Закон за социалните услуги, не означава, че ще се финансират частни услуги или че ще се прилага начинът, предвиден за финансиране на училищата.

''В новия Закон ще предвидим финансиране, ориентирано към потребителя, а не към запълване на „капацитет“. „Чрез въвеждане на механизъм за финансиране на база „продуктивност“, за сметка на финансирането на база „капацитет“, ще се проследява реалното потребление на услугите, тяхната резултатност и качество. По този начин ще се избегне дублирането на финансиране на услуги и ще се увеличи качеството им“, категоричен беше още Калфин.

Той съобщи, че се мисли за трайно увеличение на заплатите на социалните работници. 

#Ивайло Калфин #помощ #надбавки #деца #семейства #социални работници #надбавки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"