Меркел: Турция трябва да получи широка подкрепа за решаването на бежанската криза

Меркел: Турция трябва да получи широка подкрепа за решаването на бежанската криза
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В реч пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел очерта приоритетите си преди днешната среща на европейските лидери в Брюксел. 

Меркел заяви, че Турция има ключова роля в решаването на миграционната криза и трябва да бъде подкрепена, за да осигури по-добри условия за бежанците на своя територия и за да се пребори по-ефективно с трафикантите на хора. Преговорите за турско членство в ЕС са, както и преди, процес с непредизвестен край, каза канцлерът в отговор на едно от исканията на Анкара.

''Никоя държава не може да реши сама бежанската криза. Това е „историческа задача“, която трябва да бъде решена с общи европейски усилия,'' каза още германският канцлер. Според Меркел, за решаването на сирийския конфликт е нужен политически диалог с Русия и силите от региона. 

Германия ще работи конструктивно с Великобритания и може да постигне „приемлив компромис“ за реформа в Европейския съюз. Има обаче постижения на европейската интеграция, за чиято отмяна не може да се преговаря - това са принципите за свобода на придвижване и против дискриминацията, заяви Меркел.

Подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския му съюзник - Християнсоциалния съюз (ХДС), е спаднала до 38 процента, посочват сондажи на социологическите агенции Форса и ИНСА.

Одобрението за блока на Меркел сега е с 3,5 процентни пункта по-малка в сравнение с тази преди две години, когато постигна убедителна изборна победа.

Популярността на съюза ХДС/ХСС намалява и на фона на разногласията сред управляващите каква позиция да бъде заета по бежанския въпрос и в резултат на медийни репортажи за насилие в бежанските центрове.

#Меркел #Турция #бежанци #мигранти #криза #Подкрепа #съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"