Руско издание: САЩ обещават на българите и гърците газов рай без Русия

Руско издание: САЩ обещават на българите и гърците газов рай без Русия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С прекъсването на реализацията на обходните маршрути за доставка на руски енергийни ресурси, Вашингтон е подготвил „утешителна награда“ за страните от Източна Европа. Ако се вярва на американския посланик в България Родерик Мур, България и Гърция ще се топлят тази година не на руски газ, а на мисълта за скорошното строителство на газопровода-интерконектор между тях, пише руското издание "Свободная пресса".

Тръбопроводът между двете страни ще бъде използван за получаването на синьо гориво от други два строящи се в момента газопровода – втечнен природен газ от терминала в гръцкото пристанище Кавала и тръбопровода, предназначен да доставя газ от азербайджанското газово находище Шах Дениз.

Посланик Родерик Мур явно се старае да смекчи законното възмущение на София и Атина, които отдавна са използвани от САЩ като разменна монета в голямата геополитическа борба срещу Русия.

„Ако има други източници на газ, заобикалящи Русия, България ще може да се възползва от тях“, успокои Родерк Мур „братушките“, и гърците.

Поддържайки линията, която доведе до срива на руския проект „Южен поток“ (а неговата алтернатива „Турски поток“ е в „замразено“ състояние), Мур побърза за увери аудиторията си, че американско-азербайджанският проект е продиктуван не от користни цели, а е приятелско предложение от администрацията на президента Барак Обама към България. Според него САЩ нямат „пряк търговски интерес, освен потенциални бъдещи доставки на газ от Северна Америка“.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник в интервю за руската НТВ, че българският премиер Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите си и пред страната си. Причината е, че пренебрегнал три големи руски енергийни проекти в полза на САЩ.

Повод за коментара е, че на конференция в Американската търговска камара в София в понеделник, Борисов обясни, че  руските енергийни проекти в България са били спрени в полза на партньорството със САЩ.

Премиерът Борисов отговори на изяврението на Лавров. Тойзаяви, че в България изказването му се е тълкувало като нахокване на Америка, а в Русия – по друг начин.

„Всеки за вътрешнополитическа консумация може да го използва, както иска. Аз съм бил честен към избирателите и те са ме избирали именно заради това, че дали са американци, или руснаци, когато има нещо нередно, аз го показвам", коментира Борисов.

„Аз реално благодаря, че чете и коментира това, което казвам. Не го прави често, много ценя неговото мнение, защото е действително един изключително добър дипломат. Навремето каза, че с Албания ще си поделяме Македония – но се оказа неправ, така че не винаги е и прав”, каза още премиерът.

#Родерик Мур #Мур #Сергей Лавров #Лавров #Бойко Борисов #САЩ #Вашингтон #Русия #Борисов #газ #нефт #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »