КЗК глоби "Сититранс", имитирали „За едно евро“

КЗК глоби "Сититранс", имитирали „За едно евро“
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията установи наложи глоба на „ОН Сититранс“ ЕООД заради копиране на стикерите, с които е известна на пазара друга компания в таксиметровия бранш - „За едно евро“.

В хода на проучването е установено, че подателят на искането „За едно евро“ ООД  притежава комбинирана марка с рег. № 38232, като от 1999 г. тази марка под форма на стикери присъства на предните врати на таксиметровите автомобили. От 2005 г. на задните врати на такситата се поставят стикери, рекламиращи услугите на ПИБ. Предвид дългогодишното присъствие на пазара на таксиметровите автомобили на „За едно евро“ ООД комисията приема, че външният вид на автомобилите се наложили на пазара на таксиметрови услуги сред потребителите най-вече с рекламното си лого във формата на печат с две концентрични окръжности, както и с рекламните стикери.

„ОН Сититранс“ ЕООД поставя на таксиметровите си автомобили два варианта на стикери с изображения, във висока степен сходни с тези на „За едно евро“ ООД.

След съпоставяне на външния вид на таксиметровите автомобили на двете страни в производството регулаторът намира, че приликите са достатъчни да създадат възможност за заблуда на потребителите.

На имитаторите е наложена имуществена санкция 3520 лева, което е 8% от общия оборот на дружеството за 2014 г.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността на извършеното нарушение от страна на ответното дружество, което продължава повече от четири години, обясняват от КЗК.

#таксиметров #санкция #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници