Продължават преговорите за газова връзка между България и Гърция

Продължават преговорите за газова връзка между България и Гърция
A A+ A++ A
Преговорите за активизиране на проекта за газова връзка между България и Гърция ще продължат активно в Атина.
 
Американската дипломация изрази подкрепата и одобрението си за интерконектора, за да се намали зависимостта на Европа от руски газ.
 
''Интерконекторът с България е приоритет и на гръцката енергийна политика,'' заяви в парламента новият министър на енергетиката Панос Скурлетис, цитиран от Българското национално радио (БНР).
 
Изграждането на газовата връзка с България както изглежда е и от ключово значение за американската дипломация, което видимо се доказва от интензивните контакти на специалния американски координатор в областта на енергетиката – Амос Хохстейн, който в момента води преговори с гръцкия министър. Следобед е фиксирана среща между трите страни с участието на българския енергиен министър – Теменужка Петкова.
 
По план, газовата връзка ще осигури приток на азерски природен газ към България и от там до Румъния и Унгария, за да се намали зависимостта на тези европейски страни от руското гориво.
 
Предишният гръцки енергиен министър Лафазанис насочи политиката на Атина към засилен интерес от изграждането на "Турски поток" и несъмнено това се е отразило на забавяне по реализация на проекта с България, коментират гръцките специализирани издания.
 
Днешното правителство в Атина и министър Скурлетис се очаква да проявят силна активност по газовата връзка с България. Проектът е ключов за Европейската комисия и е свързан с Трансадриатическия газопровод за трансфер на синьо гориво от Азербайджан през Гърция за европейските страни.

#България #Гърция #САЩ #ЕС #газ #тръба #връзка #Азербайджан #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници