България е на 69-то място в света по корупция

България е на 69-то място в света по корупция
Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

България е поставена на 69-то място по корупция сред 175 страни по света в поредния Индекс за възприемане на корупция на Трансперънси интернешънъл, предаде БГНЕС.

Карта на света позволява да се види как широкоразпространените сенчести сделки работят по света без значение дали става дума за манипулирани избори, подкупи или подправени лекарства в болниците. По-голяма част от картата е оцветена в будещия загриженост червеникав отенък, който маркира висока степен на корупция. Най-зле в класацията на Тренсперънси интернешънъл са Сомалия и Северна Корея, които иман едва по 8 точки от идеалния резултат 100.

Сред отличниците са Нова Зеландия, Финландия и Швеция, макар че нито една страна няма идеален резултат от 100, т.е. без никаква корупция, или „върховна корупция“, която би била отбелязана просто с 0.

Изследователите са маркирали Австралия като будеща безпокойство страна. Макар и представена на картата в относително здравословно изглеждащия светложълт цвят, страната продължава да се движи надолу и изпадна от челната десетка на 11 място. Според експертите за това класиране е допринесло и разследването на сериозни корупционни скандали. Други страни, оцветени в обезпокоителното червено на картата, са разширяващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция (64).

От съседните ни страни най-ниско се намира Сърбия – на 78 място, най-добре е Македония – на 64-та позиция, докато Гърция, Румъния и България са на едно ниво – 69-то място.

#Трансперънси интернешънъл #България #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"