Идеалната краставица – минимум 25 см

Идеалната краставица – минимум 25 см
Оранжерийните краставици трябва да са дълги поне 25 см, а допустимото изкривяване не може да бъде повече от 4 см. Снимка: dailytelegraph.com.au
A A+ A++ A

Оранжерийните краставици трябва да са дълги поне 25 см, а допустимото изкривяване не може да бъде повече от 4 см.

Това са малка част от изискванията на продуктовата спецификация за този зеленчук, за чието изпълнение ще следят инспекторите от хранителната агенция, пише вестник „Монитор“.

За да се подобри качеството на предлаганите у нас плодове и зеленчуци, земеделският министър е издал заповед, с която утвърждава изисквания, на които трябва да отговарят доматите, краставиците, пиперът, ябълките, черешите, прасковите и кайсиите.

„Само производителите, които изпълняват определените за качество норми, ще могат да получат част от 15-те милиона лева, които държавата е предвидила за подпомагане на бранша“, каза изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Димитров.

„Зеленчукарите и овощарите ще получават сертификати за качество, но едва в края на годината ще бъде ясен принципът, по който ще се разпределят субсидиите“, посочи Димитров.

„Изискванията вероятно ще затруднят някои производители, но те са общовалидни за целия Европейски съюз“, уточни специалистът.

За всички посочени плодове и зеленчуци е задължително да бъдат цели, здрави и без страничен мирис и вкус.

Краставиците от парниците трябва да са с ясна цилиндрична форма, а теглото им да варира от 250 до 500 грама.

В касетките трябва да има плодове само от един сорт, а маркировката да носи информация за мястото на производство, името на земеделеца, качеството, датата на бране, както и официален знак за контрол.

В щайгите ще се допускат до 5% домати с различна зрялост, освен това те трябва да бъдат и еднакви по големина. Недопустими са следите от градушка и слани.

Най-малките доматчета от оранжериите не могат да имат диаметър по-малък от 35 мм, изискват от аграрното ведомство.

Пиперът от полето трябва да е сладък или лютив в зависимост от сорта, а месестата му част да бъде крехка и сочна.

Освен това поне 15 см е необходимо да бъдат дълги пиперките от сортотип „Сиврия“ и „Рога“. Камбите пък трябва да имат минимум 7 см диаметър.

За качествените ябълки се изисква да имат 60 мм диаметър, когато се разрежат, при едроплодните сортове пък плодовете трябва да са поне с 8 см диаметър.

Забранено е да се слагат в касетките смачкани ябълки, със следи от препарати за растителна защита или пък от студове.

При черешите само 10% от плодовете могат да бъдат без дръжки, поне 2 см трябва да е диаметърът на едрите хрущялки.

Само ранните праскови и нектарини могат да бъдат с костилка, която не се отделя, за всички останали сортове, които излизат на пазара след 15 юли, това е недопустимо.

Задължително е също така да се отделят костилките на кайсиите и зарзалите, гласят още разпоредбите.

#критерии #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #ЕС #Европейския съюз #зеленчуци #плодове #череши #домати #краставици #Пламен Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"