„Непобедимите“ отнасят глоба заради Деветашките прилепи

„Непобедимите“ отнасят глоба заради Деветашките прилепи
Снимка: hobyto.com
A A+ A++ A

Екоинспекцията в Плевен състави акт на киноцентър „Бояна“ за премахването на растителността около Деветашката пещера.

Нарушителят ще бъде глобен по Закона за защитените територии, като размерът на санкцията е от 500 до 5000 лева.

Проверката беше предизвикана по сигнал на неправителствената организация „Зелени Балкани“, съобщи БНР.

Според екозащитниците монтирането на декори във вътрешността на пещерата и предстоящите снимки на кинопродукцията „Непобедимите“ са опасни за колонията от прилепи, която я обитава.

По-рано бе съобщено, че снимките на холивудския екшън „Непобедимите 2“ могат да имат непредвидими последици за колонии редки и застрашени от изчезване прилепи в България.

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Плевен спешно провери в понеделник Деветашката пещера край Ловеч.

Поводът са постъпилите сигнали, че снимките на филма „Непобедимите 2“, които започват вътре в пещерата, застрашават живота на колонията прилепи.

От 14 до 27 ноември достъпът до пещерата ще бъде ограничен, тъй като през това време там ще се снима филмът с участието на култови холивудски екшън актьори като Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Тери Крюс.

Пещерата е защитена местност и е едно от трите най-важни местообитания на прилепи в Европа.

В нея живеят 13 защитени вида, като два от тях са застрашени от изчезване в световен мащаб.

Част от терените, на които ще се снима, няма как да бъдат възстановени след това. При проверката е установено, че е премахната растителността около входа на пещерата, където работят тежки машини.

Въпреки това от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Плевен са дали разрешително за строеж на декори, както и на мост към пещерата за предстоящите снимки.

#Ловеч #Плевен #Тери Крюс #Джейсън Стейтъм #Силвестър Сталоун #снимки на филм #филм #пещера #прилепи #застрашени видове #Деветашка пещера #Непобедимите 2 #екшън #непобедимите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай