Бюджет 2016 носи по-високи заплати в просветата и в социалните служби

Бюджет 2016 носи по-високи заплати в просветата и в социалните служби
A A+ A++ A

От новата година ще има по-високи заплати в образованието, планира се повишение и за социалните работници, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. При направените разчени не се предвижда изискване за свиване на разходите за персонал.

Точен процент на увеличението не бе посочен, но със сигурност ще нараснат заплатите на учителите, социалните работници, служителите в Агенцията по заетостта и в Главната инспекция по труда, увери финансовият министър.

Другите бюджетни служители няма да получат увеличение.

"Ще продължим да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени, тоест нова стъпка на намаление няма да има. Аз ще се чувствам удовлетворен, ако вместим системите върху тазгодишните лимити", поясни министърът.

Актуализацията на пенсиите от 1 юли ще е по швейцарското правило, ноГоранов не се ангажира с процента 2,6, колкото е записано в сегашната бюджетна прогноза.

Изчакваме новата макроикономическа прогноза и тогава ще фиксираме точният процент. Останаха две седмици до бюджета. Ще го прочетем заедно и ще разберете всички подробности, обеща Горанов.

За поисканите от МВР допълнителни 20 милиона лева финансистът не се ангажира с положителен отговор. Причината е липсата на реформи, свързани с прекатегоризацията на служителите.

"Няма да им дам. Аз съм поставил едно условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърде логично, аз продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, примерно през уикенда, трябва да бъдат първа категория, тези, които стоят на бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория, така както и министър-председателят примерно. Няма да оставим хората без заплати, но това няма да остане безнаказано за съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока", коментира финансовият министър.

#бюджет #Владислав Горанов #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници