Брайвик: Бих извършил атаката отново

Брайвик: Бих извършил атаката отново
При старта на мегаделото срещу Брайвик на 16 април обвиняемият отправи фашистки поздрав на влизане в съдебната зала. Снимка: Mirror.co.uk
A A+ A++ A

Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик, който е обвинен за убийствата на 77 души в Норвегия през миналия юли, заяви пред съда в Осло, че е революционер и отново би извършил атаките.

„Извърших най-зрелищната и внимателно планирана атака в Европа след Втората световна война. Бих го направил отново“, каза Брайвик във вторник, цитиран от Би Би Си.

Преди да бъде прекъснат от съдията, той добави, че „живот в затвора или смърт за своите хора биха били най-голямата чест“, допълва агенция „Фокус“.

В понеделник Андерш Брайвик пледира „невинен“ по обвиненията, че е извършил „терористичен акт“, убивайки 77 души при двойното нападение в Норвегия през юли 2011 г.

„Признавам извършването на тези деяния, но не и наказателната отговорност“, заяви той пред съда, предаде АФП, цитирана от агенция „Фокус“.

По-рано във вторник пък съдът реши да отстрани един от петимата съдии по делото срещу крайнодесния норвежки екстремист. Решението бе взето, след като стана ясно, че съдията е призовал за смъртна присъда за Брайвик, предаде АФП.

Съдия Томас Индребьо бе признат за негоден да продължи работата си по делото заради коментарите, които е публикувал на страницата си във „Фейсбук“ ден след атаките. Той бе заменен от един от резервните съдии.

Съдебният процес срещу норвежеца започна в понеделник, 16 април, в Осло.

#„Фейсбук“ #съд #съдия #Европа #Втората световна война #Норвегия #Осло #Андерш Брайвик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"