Иран изпробва нова ракета с широк обсег на действие

Иран изпробва нова ракета с широк обсег на действие
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Иран извърши успешен опит с изстрелването на нова ракета с голям обсег на действие и с прецизна система за насочване на оръжието към неговата цел. „Емад“ (стълб) е ракета земя-земя, създадена и построена от ирански специалисти. Това е първата ракета с голям обсег на страната, която може да бъде насочвана прецизно към целта й, заяви иранският министър на отбраната ген. Хосеин Дехган.

“Следвайки програмата си за отбрана не сме искали разрешение от никого“, допълни той, предаде държавната информационна агенция ИРНА.

„Емад“ е първата ракета с прецизно насочване, с която разполага Техеран, с обсег да достигне иранския враг Израел. След успешния опит с ракетата ген. Дехган коментирал, че „Емад“ увеличава стратегическата способност на сдържане на страната.

Антъни Гордесман, изследовател от Центъра за стратегически и международни проучвания, написа през октомври миналата година, че „Емад“ е вариант на съществуващата вече иранска ракета с голям обсег „Шахаб-3“, „но маневреността й при приближаване към целта увеличава поразяването и затруднява противоракетната отбрана“, съобщи Си Ен Ен.

Ракетата с течно гориво има обсег на действие 1700 км. и точност на попадение до 500 м. от зададената й мишена. „Емад“ може да носи до 750 кг. боен товар и ще влезе на въоръжение през 2016 г. Иранската ракетна програма е следена отблизо от редица страни по света, като Вашингтон оглавява международните усилия за затрудняване развитието на иранските арсенали.

Когато през февруари миналата година Техеран съобщи, че са извършени успешни пробни стрелби по насочвани с лазер ракети земя-земя и въздух-земя , както и на ракета с голям обсег на действие с възможност да носи касетъчна бойна глава, тогавашният говорител на Пентагона адм. Джон Кърби определи ракетната програма като „опасна заплаха за региона“. Той отбеляза, че резолюция 1929 на Съвета за сигурност ан ООН забранява на Иран предприемането на каквато и да е дейност, свързана с балистични ракети, способни да пренасят ядрени оръжия.


 

#Иран #ракета #обсег #Техеран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"