Крайнодесните може да спечелят изборите във Виена заради бежанците

Крайнодесните може да спечелят изборите във Виена заради бежанците
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес във Виена се произвеждат провинциални и общински избори. Австрия е федерална държава, разделена на девет провинции с парламенти и провинциални правителства, една от които е Виена. Избирателите дават гласа си за 100 мандата в общинския съвет и за 1144 съветници в 23-те района на града. 

Право да гласуват имат всички австрийски граждани с постоянен адрес във Виена, навършили 16 години, а за общински съветници могат да гласуват и постоянно живеещите в австрийската столица граждани на Европейския съюз. Избирателите, които днес няма да са във Виена, имаха възможност да подадат по електронен път или по пощата заявление и да гласуват с изборна карта по пощата.

Резултатът от днешния вот се очаква с изострено внимание от всички, тъй като в традиционно социалдемократическа Виена расте броят на избирателите, които вероятно ще дадат гласа си за националистическата партия на Хайнц-Кристиан Щрахе - Австрийската партия на свободата. 

Още през пролетта на тази година социологическите проучвания отбелязаха намаляване на преднината на Австрийската социалдемократическа партия - тенденция, която се запази през всичките изминали месеци. Докато през пролетта преднината на Австрийската социалдемократическа партия беше 16%, през октомври тя се стопи до четири, а според някои проучвания - дори до един процент. Все пак никое от изследванията не постави Австрийската партия на свободата на първо място.

Чувствителното намаляване на привържениците на социалдемократите във Виена през юни се обяснява с наболелия проблем с мигрантите. Продължителните дебати за разпределението на бежанците в страната и отварянето на австро-унгарската граница през нощта на 4 срещу 5 септември също повлияха на настроенията на хората, както и диаметрално противоположните различия в схващанията по тези въпроси на социалдемократите и националистите.

Произведените на 27 септември местни избори в друга австрийска провинция - Горна Австрия - затвърдиха тази тенденция. Катастрофалната загуба на Австрийската социалдемократическа и на Австрийската народна партии и триумфът на националистите на Хайнц-Кристиан Щрахе се отразиха на рейтинга на партиите във Виена и разликата между социалдемократите (36%) и националистите (35%) се стопи.

Големият въпрос, който вълнува всички тук, е дали тези предполагаеми стойности днес ще станат реалност. Социолозите отбелязват, че при подобни допитвания допустимата грешка е няколко процента. Изследване от последните дни сочи, че социалдемократите ще получат 37 или 38% от гласовете, а националистите - 33 до 34%. Дуелът между кмета на Виена Михаел Хойпъл (Австрийска социалдемократическа партия) и Хайнц-Кристиан Щрахе (Австрийска партия на свободата) ще отнеме гласове от другите партии. 

Според проучващите общественото мнение тактически мислещите избиратели ще дадат гласовете си на социалдемократите, за да предотвратят победа на националистите. От това вероятно ще загуби Партията на зелените, която по предварителни данни ще получи 12%, също като на миналите избори. Според допитванията ще загуби и християндемократическата Австрийската народна партия, която може да падне под десет процента. Много вероятно е в градското управление да влезе сравнително новата либералнодемократическа формация НЕОС. Проучванията й дават 5 до 6%, т.е. тя може би ще успее да прескочи 5-процентната бариера. 

Всички спекулации ще приключат довечера, когато ще стане ясно доколко социолозите ще се окажат прави в предварителните си преценки.

Източник: БТА

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »