Цветан Василев: В България олигарси са политиците

Цветан Василев: В България олигарси са политиците
A A+ A++ A

"В България олигарси са политиците", коментира мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев във втората част на интервюто си пред ТВ7. По думите му в страната няма олигарси в класическия смисъл на думата.

"Ако има олигарси в България, те не са в бизнеса", каза банкерът.

За израстването и влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски, с когото бе съдружник до преди година, Василев каза, че Пеевски "има много бащи" и израстването му е станало с помощта на повечето политически лидери.

"Много са бащите на Пеевски. Аз имам своя дял за неговото израстване. Освен мен, като се започне през Негово величество, мине се през Доган, стигне се до Борисов, Цветанов. Този сплотен екип от бащици, които изброих, на практика му дадоха възможност, а той се възползва по най-добрия начин."Така Цветан Василев коментира израстването и влиянието на депутата от ДПС.

Делян Пеевски разполага със "сериозна база компромати, с които държи тези хора" и те "взаимно се държат", каза още Цветан Василев.

По думите на Василев на един етап Пеевски е бил "необходимото зло" за него, защото така или иначе в бизнеса в България има обстоятелства, с които човек трябва да се съобразява.

Според банкера Пеевски има важна роля при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

"Първоначалният кандидат на Пеевски беше г-н Бойко Найденов. След това беше намерено компромисно решение и бе решено г-н Цацаров да стане главен прокурор. Затова очевидно г-н Цацаров се отблагодарява сега", смята Василев.

"Мене ме използваха като ракета-носител и аз не се усетих", каза още Цветан Василев, връщайки се около фалита на КТБ през 2014 г. По думите му в момента, в който се е опитал да прекрати това, са започнали атаките. Разказа, че е имал разговор с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

"Доган ми каза тогава, че е късно. Мен ме бяха харесали да ме употребят", каза Василев. Той посочи, че при срещата е казал на Доган неща, които сега са при нотариус и "които ще излязат при определени обстоятелства". След това уточни, че думите му не представляват вид рекет, а защита.

След като в първата част на интервюто, която беше излъчена по ТВ7 в четвъртък, Василев каза, че не се знае колко от министрите на Бойко Борисов са под контрола на ДПС, сега той го определи като  "феномен в българската политическа история".

По думите му премиерът е бил подведен и "пропусна един исторически шанс през есента на 2014 г., когато бе направено предложение за оздравяване на банката".

Според Василев политиката на икономически ограничения при управлението на първия кабинет на Бойко Борисов е била ненужна, а освен това лоша роля е изиграло "въздействието на един кръг около него върху бизнеса".

Попитан кой е кръгът, той каза, че това е кръг, който "искаше да играе ролята на посредник във всяко нещо, което се случваше в държавата. Едни ги наричаха "Котараци", други – друго". По думите му това бил кръг от хора, които "само навредиха на Борисов".

Цветан Василев каза още, че е имал договорка с лидера на европейските социалисти Сергей Станишев да оттегли подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски.

"Той знае, че загуби изборите кататастрофално, защото беше позволил на Пеевски да управлява", смята банкерът.

"Нали не сте забравили, че това правителство ми беше вменено? Оказа се, че не само не е моето правителство, а моят гробокопач", допълни Цветан Василев.

За отношенията си с бившия телевизионен водещ, а сега политик Николай Бареков, който беше политически проект на Цветан Василев с партията "България без цензура", Василев каза: "Никога не съм се заблуждавал в моралните качества на Бареков. Защото мислех, че има малко акъл в главата си, а се оказа, че и това няма".

Според него Бареков е поддал "в първия момент, в който го натиснаха", тъй като Делян Пеевски до последно държал в прокуратурата сигнала на "Протестна мрежа" срещу него. "От страх той веднага ме предаде. И направи най-голямата си грешка. Той просто се самоуби. В момента той е политически труп", обобщи Василев.

За БТК банкерът поясни, че в момента телекомът е подарен на руската Външно-търговска банка (ВТБ), като това е станало "с активното участие на много хора“.

Попитан кои са те, той отговори, че става дума за "тези, които организираха атаката срещу банката - които имат интерес "Виваком" да вегетира" и назова Милен и Георги Велчеви. По думите му в момента те били владеещите собственици с единствената цел да елиминират неговото участие.

"Собствеността в медиите е само легитимация на правото да въздействаш върху нейната политика. Не е никакъв особен плюс да имаш медии, защото те са губещи. 100% от медиите в България са губещи", каза още Цветан Василев.

#Цветан Василев #Ахмед Доган #Сотир Цацаров #Делян Пеевски #Сергей Станишев #Николай Бареков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"