„Делойт“: Рязък спад на инвеститорско доверие

A A+ A++ A

Инвеститорите в еврозоната са песимисти и очакват спад в цялостната икономическа среда в Европа, показват данни от проучването на „Делойт“.

Проучването за доверието в дяловото инвестиране „Делойт“ публикува всяка година от 2003 г. насам. Компанията изследва дяловия капитал и инвестициите в Централна Европа. В обхвата на изследването попадат шестте месеца между април и октомври.

Според „Делойт“ доверието на инвеститорите показва устойчив ръст през последните две години и достига своите най-високи нива в периода след кризата, през април тази година.

Тази година доверието е спаднало основно заради опасенията от възможна двойна рецесия и страховете за бъдещето на еврозоната, заедно с намаляващия растеж в Полша, Чешката република и Словакия, коментират от компанията.

Спад в цялостната икономическа среда очакват 66% от анкетираните в изследването, което е с 10% повече от хората, предвиждащи спад преди шест месеца.

50% от анкетираните очакват забавяне на цялостната дейност на пазара, а според 45% няма да има промяна.

През октомври 2010 г. 67% от анкетираните в проучването очакваха ръст на пазара.

Според интервюираните наличието на дълг ще се намали. Те изразяват загриженост по отношение на условията на финансовите институции и състоянието на държавните финанси в еврозоната.

Повечето от запитаните вярват, че ефективността на финансовите инвестиции ще остане непроменена, което най-вероятно е в резултат на останалите ниски очаквания за растеж и възвръщаемост.

Въпреки общата тенденция, дори и в тези пазарни условия, експертите в дяловото инвестиране възнамеряват да направят инвестиции, които да се реализират в бъдеще при по-здравословни икономически времена, смята съдружникът в „Делойт" и лидер в сектор „Сливания и продбивания“ Гарет Бърн.

Той посочва, че 76% от анкетираните очакват да купуват повече, отколкото да продават в периода до пролетта на следващата година.

„Когато инвеститорите загубят доверие, бизнесът и икономиките страдат. Ставаме свидетели на рязка и критична промяна на настроенията през последните шест месеца. Това показва, че събитията от 2008 г. са все още пресни в умовете и възстановяването, което видяхме през последните две години, е изключително крехко“, коментира Бърн.

#доверие #инвеститори #еврозона #ръст #спад #икономика #пазар #инвестиции #Полша #Словакия #Чешката република #Централна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »