Дават 900 000 лв. за проучване на подземни богатства край Драгоман, Търново, Смолян и Ивайловград

Дават 900 000 лв. за проучване на подземни богатства край Драгоман, Търново, Смолян и Ивайловград
A A+ A++ A

Инвестиции за над 900 000 лв. ще бъдат вложени в проучване на подземни богатства в общините Драгоман, Велико Търново, Смолян и Ивайловград. Решението бе взето на днешното заседание на Министерски съвет.

Правителството одобри издаването на четири разрешения за търсене и проучване на възможностите за добив на подземни богатства.

„Калцит” ЕООД ще проучва неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, в площта „Миломир”, разположена на територията на община Драгоман. Разрешението за проучване се предоставя за срок от една година, като титулярът ще вложи минимум 45 400 лв. в проучвателните дейности. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 4600 лв.

В площта „Шереметя - север”, разположена в землището на великотърновското село Шереметя, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД  ще проучва строителни материали. Разрешението се предоставя за срок от една година, като през този период дружеството ще вложи минимум 36 000 лв. в проучвателните дейности. Предвидени са и 3600 лв. за мероприятия по опазване на околната среда.

Инвестициите, които се очаква да вложи „Върба-Батанци“ АД за проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Черешката”, са за минимум 835 000 лв. Разрешението за търсене и проучване в терена,  разположен в землищата на селата Бориково и Киселчово, община Смолян, се предоставя за срок от три години. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 50 000 лв.

 За срок от две години „Сафир-СС-2000” ЕООД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площта „Петковото”, разположена в землището на село Кобилино, община Ивайловград. Разрешението за проучване се предоставя за срок от две години, като минималният очакван размер на инвестициите е 24 244 лв., а стойността на мероприятията за опазване на околната среда е 2204 лв.

С две години се удължава разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-12 Кнежа“, разположен на територията на областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Там софийската  фирма „Проучване и добив на нефт и газ“ АД извършва дейност от 2010 г.

 

 

#Драгоман #Велико Търново #Смолян #Ивайловград #подземни богатства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »