Депресия след великденските празници

Депресия след великденските празници
A A+ A++ A

Следпразничната депресия съвсем не е рядкост. Тя може да засегне хора от различни групи.

Повечето хора се събират със семействата си на празничен обяд или вечеря, срещат се с приятели и роднини, които дълго време не са виждали, и са щастливи да споделят няколкото почивни дни в приятната атмосфера на дома и компанията на близките си. Това е времето, когато могат да се порадват на децата в семейството, да излязат сред природата, да пазаруват спокойно в любимите си магазини, да си сготвят вкусни ястия у дома. И след приятното преживяване сблъсъкът с досадното и натоварено ежедневие предизвиква стрес за организма.

Другата група са хората, за които срещата с роднините или завръщането в родната къща не е приятно изживяване, за хората, които остават да работят през почивните дни или изпитват финансови затруднения, или по друга причина свързват празника с отрицателни емоции. При тях самият празник е период на изпитание за чувствата и емоциите, отново стрес за организма.

Как да се справите в депресията след празниците?

-          Упражнявайте се! Физическите упражнения ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение, да възстановите силите си, да си върнете енергията. А и няма по-добър начин от физическите упражнения, за да регулирате теглото си след празничните хранения.

-          Осигурете си обкръжение от позитивни хора – общувайте с ведри и усмихнати приятели и колеги. Някои лекомислени и дори празноглави на пръв поглед ваши познати могат да ви помогнат да възвърнете усмивката си.

-          Избягвайте негативната среда, дори и разговорите върху проблемни теми, доколкото можете. Сега не е моментът да решавате проблемите си.

-          Осигурете си разходка в парк, най-добре около фонтан или езеро. Отрицателните йони във въздуха ще ви помогнат да се тонизирате.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници