Поклонници откраднаха мощи на св. Харалампий

Поклонници откраднаха мощи на св. Харалампий
A A+ A++ A

Поклонници, сред които и двама монаси, откраднаха мощи на св. Харалампий от манастир на полуостров Пелопонес, но бяха заловени и отиват на съд.

Малко преди обяд във вторник група румънски туристи отиват на поклонение в манастира "Голямата пещера" ("Мега спилео") в Калаврита,чиято най-голяма светиня е част от нетленната десница на св. Харалампий Чудотворец - почитан в целия свят раннохристиянски епископ и мъченик. След тръгването на групата монасите с ужас установяват, че св. мощи липсват и уведомяват полицията. Реагират веднага и автобусът с туристите е спрян.

Междувременно двамата крадци са успели да скрият мощите в местност недалеч от манастира, надявайки се по-късно да могат да ги вземат. След разпитите, които продължават до късния следобед, извършителите признават за светотатството и показват мястото, където са скрили мощите на св. Харалампий.

По информация на някои гръцки медии крадците са били монаси. Поне още двама от групата са били замесени в кражбата. Извършителите са арестувани и още утре по бързата процедура ще бъдат изправени пред гръцкия съд, а разпитите на останалите поклонници продължават, като се издирват и външни съучастници.

Светинята е върната веднага в манастира, а монашеското братство отслужва благодарствен молебен към светеца, който възпрепятства неговите свети мощи да бъдат изнесени от обителта.

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия (по новогръцки Магнисия), Мала Азия. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Бил предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки, но раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне. Това станало в 198 г. по времето на император Септимий Север, а свещеномъченикът бил вече на почетната 113-годишна възраст.

Източник: Двери

#св. Харалампий #мощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"