Президентът ще наложи вето на Закона за военното разузнаване

Президентът ще наложи вето на Закона за военното разузнаване
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за служба "Военна информация. Това обяви началникът на кабинета му Екатерина Захариева пред бТВ.

Преди дни за това настояха премиерът Бойко Борисов и депутати от Реформаторския блок.

Мотивите за ветото не са "заради определена личност", а заради намаляването на кръга хора, които биха имали възможност да заемат тази позиция, уточни Захариева.

Тя каза още, че досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо.

"Няма логика директорът да не може да бъде цивилно лице, а заместниците му да бъдат. Поскоро трябва да е обратното. Докато шефът трябва да има по-широки познания", отбеляза Захариева.

Припомняме, че шефът на службата Йордан Бакалов подаде оставка, след като парламентът прие промени в закона, регламентиращ работата на военното разузнаване. Съгласно новите текстове Бакалов е негоден за поста. Промяната беше предложена от БСП и подкрепена и от депутати от ГЕРБ. Военният министър Николай Ненчев обаче не прие оставката до произнасянето на президента.

Екатерина Захариева заяви още, че президентът ще свика КСНС тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност.

"Той досега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван, а по темата за отбрана беше преди няколко месеца", посочи тя.

#президент #вето #Закон за военното разузнаване #военно разузнаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"