Откриха стъкло на Марс

Откриха стъкло на Марс
Тъмните петна по повърхността на Марс вероятно са подобни на пясък частици стъкло със състав, наподобяващ този на обсидиана. Снимка: NASA/University of Arizona
A A+ A++ A

Учените, изследващи странните тъмни петна по повърхността на Марс, може би вече са разкрили част от загадката.

В публикация от 26 март в академичния журнал „Геология“ (Geology) учените Брайъни Хорган и Джеймс Бел от Държавния университет на Аризона в град Темпе открили доказателства, че въпросните тъмни петна вероятно са подобни на пясък частици стъкло със състав, наподобяващ този на обсидиана, пише "Хъфингтън поуст".

Според учените стъклото на Марс е повече от украса – наличието му може да е знак, че в миналото на Червената планета е имала богата на минерални соли вода.

По аналогия с богатите на стъкло дюни в Исландия Хорган и Бел предполагат, че стъклените частици на Марс, концентрирани в регион, известен като северната ниска земя, може да са се появили в резултат на изригване на вулкан, когато магма е влязла в контакт с лед или вода.

„Ако тези неща са се появили при контакт на магма с лед, то те трябва да са причинили огромни изливания на гореща, богата на минерали вода, която би могла да създаде среда, подходяща за живот. Това е един от основните мотиви в програмата за изследване на Марс в днешни дни“, каза Хорган за „Дискавъри“.

#Марс #стъкло #вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"