Улични сблъсъци след петорното убийство в Скопие

Улични сблъсъци след петорното убийство в Скопие
Тежкото масово убийство край Скопие провокира протести в македонската столица. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Няколко десетки души, предимно младежи, включително и непълнолетни, бяха задържани след хулигански прояви по време на протест в македонската столица Скопие в понеделник вечерта.

Близо 1000 македонци протестираха в Скопие в понеделник с призив да бъдат открити виновниците за убийството на петимата, намерени застреляни в четвъртък вечер недалеч от столицата, предаде БГНЕС.

Тълпата скандираше антиалбански лозунги и ругаеше и хвърляше камъни срещу полицията. Спецполицаите на няколко пъти се опитаха да разпръснат демонстрантите, които в края на протеста се събраха пред парламента и сградата на правителството.

При сблъсъците има ранени полицаи, случайни граждани, както и журналисти. От МВР съобщиха, че има счупени прозорци на сградата на Министерския съвет.

Обстановката се нормализира привечер, когато в църквата „Свети Климент Охридски“ беше отслужен молебен в памет на жертвите, предаде БТА.

Александър Начевски, Цветанчо Ацевски, Кире Тричковски и Филип Славковски, на възраст между 18 и 20 години, от село Радишани бяха открити убити от рибари край язовира „Железара“ в село Смилковци. 45-годишният Борче Стефковски, от съседното село Црешово, бе намерен убит недалеч от застреляните младежи.

Предполага се, че той е станал очевидец на убийството и поради тази причина е бил ликвидиран.

Жертвите бяха погребани в събота. Аутопсията и разследването показаха, че срещу тях е стреляно с три типа оръжие и са убити от упор.

Македонската полиция съобщи, че е открила автомобила, който са ползвали убийците на петимата рибари край Скопие, пише във вторник македонският вестник „Вечер“, цитиран от „Фокус“.

Става дума за червен „Опел Омега“, внесен от чужбина. На него имало регистрационни номера, които били от друг автомобил. Министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска е заявила, че МВР няма да коментира появилите се информации за оцелял свидетел на убийството.

Веднага след тежкия инцидент сръбските медии започнаха да пишат, че „убийците най-вероятно са етнически албанци“.

В днешния брой вестник „Новости“ твърди, че „убийците са избягали в Косово“. Изданието пише още, че имало „и един оцелял по чудо по време на убийството“.

Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич, известен с крайните си изказвания, веднага предложи помощ на Скопие „за разкриване на престъпниците“.

Премиерът на Косово Хашим Тачи изрази съболезнования на близките и обеща да запази добрите отношения между Косово и Република Македония.

#Скопие #Македония #Косово #протест #убийство #МВР #Александър Начевски #Цветанчо Ацевски #Кире Тричковски #Филип Славковски #Борче Стефковски #Смилковци #Железара #Гордана Янкуловска #Ивица Дачич #Хашим Тачи #вътрешен министър #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници