Представиха най-ранното изображение на Христос откривано у нас

Представиха най-ранното изображение на Христос откривано у нас
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Пловдивският Археологически музей от днес има в сбирката си уникална ранно-християнска гробница, представена в оригинален вид с градежа и стенописите.

Тя бе открита при изкопни работи на ЕВН в центъра на Пловдив на ул. „Г.М. Димитров” и е част от Южния Некропол на Филипопол, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. Датирана е в началото на IV в. сл. Хр. гробницата е с размери 1x2x1.4 м и е единствената по рода си, откривана досега у нас. Според археолозите, става дума за семейна гробница на богати жители на Филипопол от периода на ранното християнство. Аналози на изображенията има в катакомбите на древния Рим.



На стените на гробниците има стенописи, които бяха почистени и реставрирани, а общата им тема са Чудесата на Христос. Това е най-ранното изображение на Божия син, откривано досега у нас и представя Иисус като обикновен младеж без брада, без нимб. Изписани са библейски сцени- възкресението на Лазар, изцелението на Паралитика, съд за смесване на вино и вода с два пауна, символ на извора на живота, палма с венец. Древният живописец е рисувал с червено, черно, бяло, охра и зелено. Стенописите са силно избледнели, но изображенията личат. За да се съхранят, са забранени снимки със светкавица.



#гробници #реставрация #Пловдив #изображение #Христос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »