Обявяват носители на Нобеловата награда тази седмица

Обявяват носители на Нобеловата награда тази седмица
A A+ A++ A

Носителите на Нобелова награда в няколко области на човешкото знание ще станат известни тази седмица.

Още днес ще станат известни носителите на престижния приз за психология и медицина. Във вторник комитетът в Осло ще посочи кого смята за достоен да получи престижния приз по физика (6 октомври), химия (7 октомври), мир (9 октомври), икономика (12 октомври).

Датата за обявяването на наградата за литература все още не е определена. Фаворити за литература са имена като Харуки Мураками от Япония и Светлана Алексиевич от Беларус.

За пореден път вниманието на медии и публика се фокусира върху нобелиста за мир, още повече, че тази година има разправия в комитета, определящ носителя. Причината е, че Гейр Люндстад, секретар на комитета в продължение на 25 години до 2015г., издаде книга с остри критики за начина, по който е направена селекцията за някои от отличените.

Люндстад смята, че президентът на САЩ Барак Обама не е оправдал възлаганите му надежди да намали войните и конфликтите по света. Един от членовете на комитета е подал демонстративно оставка през 2007г. заради награждаването на вицепрезидента Ал Гор, а друг казал, че никой папа никога няма да е достоен за приза.

Люндстад бе незабавно изгонен от сградата в най-тежкия скандал от 1994г., когато член на комитета напусна поради несъгласие наградата да бъде връчвана и на Ясер Арафат заедно с Ицхак Рабин и Шимон Перес.

Букмекърите залагат на папа Франциск като офаворит, а в списъка са още преговарящите за мир с колумбийските партизани, помагащите на сирийските бежанци, руският либерален седмичник "Новая газета" или Едуард Сноудън. Възможно е призът да отиде при Ангела Меркел или при Върховния комисариат на ООН за бежанците, който е два пъти нобелов лауреат - през 1954 г. и 1981 г.

Негласното правило в годините, завършващи на 5 и бележещи по този начин годишнини от бомбардировките на Хирошима и Нагасаки, може да направи нобелисти участниците в преговорите за международен контрол над ядрената програма на Иран.

Анкета на "Ройтерс" показа, че за химия големи шансове имат учените, стоящи зад технологията за разчитане на гените.

#Нобелова награда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"