Работници от „Монтюпе“ протестираха в защита на завода

Работници от „Монтюпе“ протестираха в защита на завода
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стотина работници от френския завод за автомобилни части „Монтюпе“ в Русе излязоха на мирен протест, предаде БГНЕС.

Те се събраха пред сградата на общината, за да настояват да се спрат нападките срещу техния работодател, които бяха определени като „тормоз върху най-големия работодател в Русе и околностите“. Поводът е спирането преди няколко дни на една от леярните на завода по заповед на екоинспекцията заради системно замърсяване на въздуха.

На площада се събраха работниците от първа смяна, които носеха еднотипни плакати в защита на „Монтюпе“ и искане за разкриване на истинските замърсители на въздуха. Основните мотиви на протестиращите бяха, че се страхуват за работните си места.

В завода работят около 800 души, а след спирането на леярната от екоинспекцията персоналът там е бил пренасочен към други работни площадки. На практика няма съкращения, нито намалени заплати. Повечето от хората не пожелаха да обяснят защо точно участват в протеста и дали им е оказан натиск от страна на работодателя.

''Искаме да се разбере истината, искаме да се разбере най-накрая откъде са миризмите, кои са виновниците. Не искаме повече всички малки предприятия да се крият зад нашия голям гръб , искаме да си запазим работните места. 800 човека сме, това са 800 фамилии, семейства. Ние мислим, че има злословия. Искаме просто измерванията, които бяха направени през последните месеци, да бъдат обявени и не само да се говори, че има миризми и че има някакви замърсявания, без да се казват конкретните стойности“, заяви Анна Гончарова, организатор производство в завода.

Работниците са изпратили и подписка с исканията си до кмета и областния управител. Тя е подписана от 667 души. 

#подписка #протест #екоинспекция #завод #работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници