Сърбия – новата атракция за българските туристи

Сърбия – новата атракция за българските туристи
Власинското езеро, до българо-сръбската граница, е предпочитано място за нашенците. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Западната съседка на България – Сърбия, се оказа нова атрактивна дестинация за българските туристи.

Най-новата мода сред любителите на кратките туристически дестинации опроверга легендата, че в Сърбия се ходи само на пазар за подправки и кори за баница, съобщава бТВ.

Оказа се, че Власинското езеро – съвсем близо до българо-сръбската граница, ако се премине КПП-то при Стрезимировци, е предпочитано място за много българи. За пътуването не е нужен паспорт.

„Много често идват българи, предимно през уикенда. Обожават храната ни, власинската пастърва, печени агнета и зайци, и разбира се - скарата. Цените са като у вас”, казва Сребрен Илич.

В близкия град Сурдулица живеят 21 хиляди души. Една трета от тях са от български произход, включително и кметът.

„Вижте какъв хубав град сме направили, имаме и изключително красиво езеро. Много често пращаме наши туристи и у вас, имаме пет общи проекта с българските общини Трън и Кюстендил, много хора от вашите тук и като се върнат, сигурно разказват”, споделя градоначалникът Новица Тончев.

В Сурдулица работят поне 4 големи промишлени предприятия, а видът на града опровергава представата за Западните покрайнини като за крайно беден район. Днес в сръбския град по нищо не личи, че преди 13 години е бил бомбардиран. Освен, разбира се, по паметниците на цивилните жертви от Великден през 1999 г.

#Сърбия #България #туристи #Власинското езеро #Стрезимировци #Сурдулица #Трън #Кюстендил #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »