Предстои модернизация на парк ''Витоша''

Предстои модернизация на парк ''Витоша''
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 250 представители на държавни и общински институции, неправителствени организации и граждани участваха днес в Общественото обсъждане на проекта за нов План за управление на Витоша. Дискусията се проведе в Националния исторически музей в София.

Всички присъстващи на обсъждането се обединиха около мнението, че развитието и модернизацията на парк "Витоша" е наложително, предаде в. '"Стандарт''. На противното мнение бяха няколко представители на зелени неправителствени организации.

В проекта за нов план се предвижда да отпадне забраната за изграждане на спортни съоръжения в туристическата зона на "Витоша", която е около 15% от територията на парка. Същевременно в редица изказвания се поиска да се забрани строителството на нова леглова база под каквато и да е форма на територията на целия парк. Тези становища бяха единодушно подкрепени от болшинството от присъстващите.

По време на обсъждането главният архитект на София Петър Диков заяви, че задължително към плана трябва да има устройствена част, в която подробно да се планират всички нови туристически и спортни съоръжения. Според него категорично трябва да се забрани достъпът до планината с лични автомобили и че трябва да се ремонтират и модернизират всички лифтове, включително "Княжевския" и "Драгалевския". Изказаха се и живущи в полите на планината, които поискаха планът да коригира границите на парка, защото с него граничат над 55 000 частни имота и са стотици случаите, когато границите на парка разделят частните имоти.

Ако се приеме така предложеният План за управление на "Витоша", ще се даде възможност след извършване на екологични оценки да се подменят старите и да се изградят нови туристически съоръжения и да се трасират много нови маршрути за пешеходен туризъм, велоалеи и зони за редица екстремни спортове. Категорично се забранява използването на АТВ-та и моторни шейни на територията на парка, с изключение за нуждите на парковата орхана и спасителните служби към Български червен кръст. Всички участници са доволни, че планът гарантира запазване на дивата природа, защото над 55% от територията му е със зони, с ограничено човешко въздействие.

 

#''Витоша'' #парк #София #музей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »