Б. Димитров: Какво лошо има, че братя Диневи са поставили паметник на Вселенския патриарх?

Б. Димитров: Какво лошо има, че братя Диневи са поставили паметник на Вселенския патриарх?
Божидар Димитров
A A+ A++ A

Братя Диневи поставиха в края на миналата седмица паметник на живия Вселенски патриарх Вартоломей в Турция. Къде е скандалът, попита директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в „Добро утро, България!“ по ТВ7. 

Димитров обасни, че самият патриарх също е присъствал и не е необичайно да се откриват паметници на живи хора, на негово име вече има дори голям залив.

„Дали има скандал или не, решава вселенският патриарх. Оправихме Българската православна църква, че тръгнахме и за вселенската да мислим. На мое име дори има кръстен залив, който е пет пъти по-голям, от този в родния ми Созопол. През 2011 г. проф. Христо Пимпирев, който е ръководител на антрактическата експедиция, дойде в кабинета ми и ми трясна един документ, който бе със сертификат и с карта, на които пише, че се кръщава един залив в Антарктида на мое име. Не бих се съгласил, ако знаех предварително, защото съм жив човек и може да допусна грешка, а тогава ще сменят отново името ли?“, попита Димитров.

„Не е редно да има залив на името ми, защото съм жив. Той ме увери, че е информирал за мен членовете на международната комисия, която решава кой залив как да се казва и те са му казали, че не е проблем фактът, че съм жив“, заяви историкът.

Според него, македонците са прави да твърдят, че песента за Райна Княгиня е македонска.

#Божидар Димитров #Димитров #паметник #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »