Плевнелиев: Не може един диктатор да е решение за Сирия

Плевнелиев: Не може един диктатор да е решение за Сирия
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Позицията на България и на целия демократичен свят по отношение на Сирия е категорична: не може един диктатор, който бомбардира хиляди хора и невинни деца, да бъде част от едно устойчиво и работещо решение за Сирия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български медии в Ню Йорк преди началото на Срещата на върха по противодействие на ИДИЛ, организирана по инициатива на президента на САЩ Барак Обама, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Приветстваме диалога между САЩ и Русия и това, че Съветът за сигурност на ООН се опитва да намери решение, но процесът не е лесен, в никакъв случай няма да бъде толкова бърз, колкото ни се иска”, коментира президентът.
Плевнелиев посочи, че след вчерашната среща САЩ-Русия, разногласията остават.

„И тук виждам голямата роля на ЕС, който е силно заинтересован да се намери решение и който може ефективно да помогне - от една страна на САЩ, от друга - на Русия, но и на регионалните сили, които имат не по-малко важна роля. Специално визирам Турция, Саудитска Арабия, Иран, тези регионални сили, заедно с глобалните сили, с посредничеството и с мисията на ЕС за мир, трябва да намерим едно устойчиво решение. Очевидно възелът е много заплетен, Сирия е решаващият фактор за постигане на напредък в Близкия изток“, коментира президентът Плевнелиев.

Според него, най-лошият сценарий е пред очите ни, виждаме го всеки ден. Милиони, които напускат домовете си, защото се страхуват за живота си.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #ЕС #САЩ #Русия #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"