Панагюрското златно съкровище се върна "у дома"

Панагюрското златно съкровище се върна "у дома"
В Панагюрище беше открита експозиция на прочутите 9 тракийски златни съда, превърнали се в емблема не само за града, но и за България. Снимка: radiovelikotarnovo.com
A A+ A++ A

В Панагюрище беше открита експозиция на прочутите 9 тракийски златни съда, превърнали се в емблема не само за града, но и за България.

Министърът на културата Вежди Рашидов предложи да бъдат иззградени бюстове на тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови, които преди 63 години откриха уникалното съкровище, предаде БНР.

Понеделник, 16 април, е двоен празник за града. На светли понеделник, след 63 години, Златното съкровище си е у дома.

За да видят уникалния царски сервиз тук в двора на Регионалния исторически музей и пред него дойдоха стотици жители на Панагюрище. Всички те не скриваха вълнението си.

Вицепрезидентът Маргарита Попова, придружавана от вицепремиера Цветан Цветанов и министрите Вежди Рашидов и Дилян Добрев прерязаха лентата на специално построената за днешния ден зала трезор.

Съкровищницата е под земята, а всеки един от деветте съда от 22-каратово злато е показан в бронирани витрини със звук и светлини.

На церемонията присъстваха и потомците на братята Дейкови. Те, по предложение на Вежди Рашидов, ще участват във формирането на инициативен комитет, който ще изгради бюстовете на откривателите на Панагюрското съкровище братята Дейкови.

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще остане в Панагюрище до 16 май. Така че съкровището ще е тук и за предстоящите национални тържества, посветени на Априлското въстание.

#Панагюрско златно съкровище #Панагюрище #съкровище #Вежди Рашидов #министър на културата #Маргарита Попова #вицепрезидент #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Делян Добрев #министър на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »