Митов се срещна с външните министри на Полша и Македония

Митов се срещна с външните министри на Полша и Македония
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Mинистърът на външните работи Даниел Митов проведе двустранни срещи с външните министри на Полша и Република Македония в рамките на 70-тата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Митов и полският му колега Гжегож Схетина обсъдиха миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения. Българският първи дипломат подчерта, че следва да се работи в посока на финансирането за отваряне на миграционни центрове извън територията на ЕС и посочи, че страни като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие. Сред поставените теми бе и въпросът за ремонта на двигателите на изтребителите МИГ-29, съобщиха още от МВнР.

Междувременно, турският премиер Ахмет Давтоглу отрече възможността на територията на страната да бъдат изграждани подобни центрове.

В рамките на деня Митов и с македонския си колега Никола Попоски във връзка с миграционната криза, двустранните отношения и разнообразни проекти от взаимен интерес.

„Може да разчитате на нашето сътрудничество при изпълнение на важни и за двете страни проекти“, посочи българският първи дипломат. Двамата се обединиха около необходимостта от задълбочаване на трансграничното сътрудничество и изграждането на Коридор 8 с европейски средства.

Двамата министри потвърдиха плановете за продължаване на експертните преговори по договора за добросъседство и стана ясно, че следващата среща на работните групи от МВнР на България и Република Македония във връзка с преговорите по Договора ще се състои скоро в София. Обсъдена бе и възможността за организиране на бизнес форум между двете държави.

Двамата външни министри дискутираха и актуалната ситуация с миграцията като изтъкнаха необходимостта от международно сътрудничество за справяне с кризата. Митов акцентира върху идеята за създаване на зони за сигурност за бежанци в Сирия, за които е необходимо международно съгласие. От своя страна Попоски изрази силното си безпокойство от миграционната вълна към региона и големия бежански поток, който минава през страната. Външните министри на двете съседни страни обсъдиха проблема с трафика на хора и се обединиха около необходимостта от завишаване на наказателната отговорност.

#Митов #Македония #Полша #България #проекти #добросъседство #миграция #центрове #Турция #Ливан #Йордания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници