Най-добрите зоопаркове в Европа са в Австрия и Германия (СНИМКИ)

Най-добрите зоопаркове в Европа са в Австрия и Германия  (СНИМКИ)
Снимки от Шьонбрун: Компрес София, бюро за връзки с община Виена
A A+ A++ A

Виенската зоологическа градина Шьонбрун (Zoovienna.at) за четвърти пореден път оглави класацията на най-добрите в Европа,  следвана от тези в Лайпциг (Zoo-leipzig.de,на снмиката долу)  и Цюрих (Zoo.ch).

Класацията е считана за най-престижната и се публикува веднъж на две години от британския експерт-любител Антъни Д. Шеридан, член на Зоологическото дружество на Лондон от 1976 г. За последното си проучване той сравнява 113 зоопарка с научно ръководство в 28 европейски страни.

Български зоопаркове са извън класацията

включени са такива от Дания, Унгария, Сърбия, Полша, Белгия, Швейцария и Франция.

Сред изработените от неговия екип 40 критерия са например опазването и разнообразието на видовете, отглеждането на животните, зоопедагогиката, броят на посетителите.

Добрите зоологически градини като тази в Шьонбун са витрина на красотата на природата и многообразието на видовете. Тяхната задача е да информират посетителите за важността на опазването на видовете и то в момент, когато животинският свят е поставен под все по-силен натиск, казва Шеридан.

Не на последно място призът се дава и заради уникалното съчетание на модерно отглеждане на животните и красивите исторически сгради, градини, гори и паркове от 18 век.Виенският зоопарк е най-старият действащ в световен мащаб –  кайзер Франц Първи, съпругът на императрица Мария Терезия, основава своя частна менажерия през 1752 г., а през 1770 г. тя е отворена за обществеността.

През миналата година градината е посрещнала над 2,5 милиона посетители, уточняват от "Компрес София" - бюро за връзки с община Виена.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#Австрия #Виена #зоопарк #Лайпциг #Цюрих

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници