НАСА: Открихме течаща вода на Марс

НАСА: Открихме течаща  вода на Марс
A A+ A++ A

Течаща вода е открита на Марс, разкри сензационно американската агенция за космически изследвания НАСА на пресконференция, съобщи Ройтерс. 

На Червената планета има вода, която се стича по каньоните там през летните месеци, твърдят учените.

Историческата новина бе обявена на пресконференция във Вашингтон от Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института “Джорджия” в Атланта, както и други учени.

Изследователят Луджендра Оджа открива първото голямо доказателство за наличието на вода на Марс, след като изучава снимки от повърхността на планетата през 2011 г. Според изследванията на Оджа може да се смята, че има течаща вода, а дори и океан под повърхността. Водата се издига до нивото на земята по време на по-топло време.

Макар американските космолози да не влизат в повече подробности за откритието си, изглежда ще бъдат огласени подробности за открития при анализиране на марсиански ровър, с които ще бъде потвърдено, че по склоновете на Червената планета тече солена вода. Ако това бъде потвърдено, то би дало обяснение на тъмните ивици, появяващи се като петна по повърхността на планетата, коментира Си Ен Ен.

Не за първи път е откривана вода на Марс. На учените е известно от много години, че на планетата има замръзнала вода на полюсите, в атмосферата, а съвсем наскоро и в малки локви, които се появяват на повърхността през нощта.

Но откриването на течаща вода на открито на студената, на пръв поглед безплодна планета, може да е предвестник за пробив в търсенето на живот там.

Изявлението се появи свързано с огласяването на нов доклад, в който учените от НАСА казват, че сезонните тъмни ивици върху повърхността на Марс са резултат от солена вода периодично преминаваща по повърхността на планетата.

#НАСА #Марс #вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"