"Алфа Рисърч": Българите смятат бежанците за опасност

"Алфа Рисърч": Българите смятат бежанците за опасност
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

63% от българите смятат, че бежанският поток е опасност за страната ни. Това сочи национално представително изследване на „Алфа рисърч“ за периода 5 – 7 септември 2015 г.

Данните от проучването представи Боряна Димитрова, управляващ партньор в социологическата агенция, на конференция "Кризата с бежанците: новите европейски политики", организирана от евродепутата от ЕНП Светослав Малинов.

89% от запитаните искат държавата да се бори с трафикантите на хора, а 82 на сто да се усили оградата по границите. Социологът Боряна Димитрова обобщи, че

има силна подкрепа за рестриктивни мерки.

Изследването отчита в същото време и голямо одобрение за социални мерки - 75 на сто са за подобряване работата на социалните институции и за по-добри условия за бежанците.

За съгласуване на нашата с европейската политика за бежанците се обявяват 44, 5 на сто от респондентите. 11% пък настояват за пълно затваряне на границите. Обратният вариант - да се приемат бежанци без ограничения, одобряват 3,7 на сто. Категорично

не се подкрепя отделянето на допълнителни пари от държавния бюджет за бежанците.

Хората с по-високо образование, средното поколение, са по-склонни да подкрепят общоевропейските решения, докато по-слабо образованите, най-възрастните и част от тийнейджърите са с изключително по-силно изразени негативни нагласи, отчита "Алфа рисърч", предава БТА. Според резултатите от проучването,

63 на сто поддържат квотите, а 34% са против.

17, 1 на сто от анкетираните сматят, че ще се справим успешно с проблема, 43,3 на сто, че ще се справим бавно, а според 36, 3 процента проблемът с бежанците ще доведе до упадък на Европа.

Изследването регистрира ръст на страховете, радикализиране на общественото мнение, но в рамките на институционалните алтернативи, изключителна чувствителност към политическите изказвания и решения.

Бежанците продължават да се възприемат като "маса", отбеляза още социологът.

 

#бежанци #страхове #проблем #мерки #квоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"