Ако проблемът с МиГ-29 не се реши до 6 месеца, авиацията ни е поставена на карта

Ако проблемът с МиГ-29 не се реши до 6 месеца, авиацията ни е поставена на карта
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако проблемът с Полша продължи повече от половин година, изтребителната и ударната авиация са поставени на карта. Ние сме информирали министъра на отбраната, че полската страна няма лиценз за извършване на ремонтни дейности на българските самолети МиГ-29, заяви председателят на комисията по отбрана в парламента Михо Михов по повод писмото на руската корпорация МиГ, че Полша не може да ремонтира българските изтребители МиГ-29.

„Нещата не са обсъждани в Съвета по отбрана задълбочено с участието на всички членове. Като че ли един тесен кръг от хора взема решение в Министерството на отбраната. (…) Също ме притеснява България да не направи голяма грешка при обвързването си с Полша”, коментира Михов пред БНР.

Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков е уведомил в писмо председателя на комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов, че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети".

Ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ, руската корпорация ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолети, е посочено в писмото.

Уточнява се също, че Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и затова доставката им може да бъде прекратена.

„Притеснен съм от това писмо. Намерението ми е да предложа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева провеждането на изнесено заседание на комисията по отбрана на летище "Граф Игнатиево", където е базиран този самолет. Там ще гостуват полски летци с техните МиГ-29. Трябва да подложим на парламентарен контрол министъра на отбраната и неговите сътрудници, за да имаме по-ясна позиция за в бъдеще към безопасността на летците и българските граждани”, обясни Михов.

 

 

#МиГ-29 #МИГ #Михо Михов #Михов #Русия #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"