Ключови избори в Каталуня

Ключови избори в Каталуня
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В испанската автономна област Каталуня ще се състоят избори за регионален парламент, които могат да доведат до отцепването ѝ от Испания. Провинцията избира избира днес 135 политици, които ще влязат в състава на местния парламент, съобщава испанският вестник „Мундо”.

Изборите, на които се очаква да гласуват до 5,4 милиона души, нямат конституционна сила да установят самоуправление, но са важен знак за бъдещето на областта.

Според анализатори регионалните избори в Каталуния могат да вкарат в Испания в най-тежката конституционна криза от десетилетия насам. Някои дори определят гласуването като най-важното в ерата на демокрацията, настъпила след края на режима на Франко преди 40 години.

„Искаме свободна и независима Каталуния - модел за демократично поведение. В която съжителстват и си сътрудничат различни култури, гарантирано е уважението към различните мнения и правото да бъдат изразявани на различни езици”, заяви Мюриел Касалс, професор по икономика в университета в Барселона.

Широката коалиция от леви и десни партии, подкрепящи отцепване от Испания, определя гласуването като фактически вот за независимост.

Испанският премиер Мариано Рахой отправи апел към каталунците да гласуват за единна Испания.

„Моля ви да гласувате, защото ако млъкнете, те ще спечелят. Гласувайте, защото сте точно толкова от Каталуния, колкото и те - живеете тук, плащате данъци, тук е домът ви, тук са децата ви”, призова Рахой.

#Каталуня #Испания #избори #независимост #Мариано Рахой #Рахой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"