Нов маршрут на трафика: Гърция - Албания - Черна гора - Хърватия

Нов маршрут на трафика: Гърция - Албания - Черна гора - Хърватия
На сръбско-хърватските гранични пунктове вече е спокойно Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Нов "Южен маршрут" на бежанския поток сочат хърватските власти с начало пак Гърция, но преминаващ през Албания и Черна гора, преди да достигне страната им. В района на Дубровник е започнало изграждането на временни бежански лагери, които ще могат да приютят между 3000 и 5000 души.

"Получихме информация, че бежанците обсъждат възможността поради лошото време, затварянето на границата с Унгария и напрежението на границата между Хърватия и Сърбия да започнат да използват долната част на маршрута", се казва в съобщение на областната управа в Дубровник.

Загребското издание "Ютарни лист" пише, че "Южният маршрут" ще минава през Албания, Черна гора и Хърватия, а бежанците ще използват граничните пунктове - Виталини, Горни Бъргат и Ново Село. Като най-удобно място за приемането на бежанци е избран полуостров Превлака, където е налице необходимата инфраструктура и оборудване, се казва още в съобщението на областната управа в Дубровник.

Подготовката в Превлака вече е започнала, защото там очакват да пристигнат и първите мигранти по море. В този случай те ще бъдат посрещнати на пристанището в Дубровник.

Неофициално се споменава и най-отдалеченият населен хърватски остров Ластово, където има изоставена стара военна база. Ластово може да се превърне в хърватската Лампедуза, се казва в анализа на експертите.

#Гърция #Хърватия #Дубровник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"