ЕС ни дава 1,63 млрд. евро за бежанците до 2020 г.

ЕС ни дава 1,63 млрд. евро за бежанците до 2020 г.
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България разполага с 1,63 милиарда евро от фондовете на ЕС до 2020 г., които могат да бъдат използвани за нуждите на бежанците. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, свързано с разходите по бежанците и търсещите убежище в ЕС, предаде БТА.

Държавите от Общността разполагат за тези цели с близо 90 милиарда евро в следващите години. Средствата са от Европейския социален фонд и от Фонда за европейска помощ за най-бедните.

Комисията отбелязва, че двата фонда предоставят подкрепа за най-уязвимите групи в обществото, в които попадат бежанците и търсещите международна закрила. В общия случай парите могат да бъдат използвани за граждани от държави извън ЕС, едва след като те получат статут за пребиваване.

От фонда за бедните помощта бива отпускана веднага след пристигането на мигрантите, но при условие, че са подали молба за статут. Продължителността на периода за получаването на такава помощ се определя от отделните държави.
Средствата от социалния фонд се отпускат за онези мигранти, получили достъп до местния трудов пазар (работни визи). Фондът предоставя средства на търсещите убежище най-рано девет месеца, след като те подадат молба за статут, или след като вече са получили право на престой и на труд. Тези средства служат за приобщаване на чужденците - за обучителни курсове, за предоставяне на социална закрила, както и за кампании срещу дискриминацията на бежанците.

Комисията отбелязва, че мигрантската криза поставя на изпитание социалните системи и пазара на труда в ЕС. Затова ЕК търси начини за използване на средствата от фондовете, така че да облекчи държавите от Общността в настоящите предизвикателства.

#бежанци #ЕС #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »