Ромите от варненския квартал ''Максуда'' трябва да си търсят нов дом

Ромите от варненския квартал ''Максуда'' трябва да си търсят нов дом
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ромите от съборените къщи във варненския квартал „Максуда” трябва да напуснат до края на седмицата общинския приют в СУПЦ „Анастасия д-р Железкова”, в който бяха настанени, предаде радио ''Фокус''.

Ако обитателите не го напуснат доброволно, ще бъдат изведени принудително. Това се налага, тъй като предстоят ремонтни дейности, за да се подготви сградата на приюта за предстоящия зимен сезон, както и да се организира нормален учебен процес на курсистите в социално-учебния професионален център. На ромите им е било предложено да бъдат настанени в почивната база на кметството в местност до Златни пясъци, но повечето са отказали.

На голяма част от тях им е била предлагана и работа, която те са отказвали заради ниско заплащане.

Междувременно жителите на квартала, където се намира СУПЦ „Анастасия д-р Железкова”, изразяват недоволство. Вече е имало и няколко случая на нападения, грабежи и обири.

През последните дни стана ясно, че напрежението в социалния център се подклажда от Ридван Сали, който в кандидатската листа за общински съветници на местната коалиция „Реформатори и патриоти – решението за Варна“. Той  е и председател на сдружение „Съучастие” и един от най-дейните противници на събарянето на незаконни постройки в ромската махала „Максуда“.

„Имат претенциите да управляват града ни, а вкарват в листата си такива хора, които са изключително компрометирани”, посочи кметът на район ''Младост'' Христо Христов.

Той увери жителите на кв. „Победа”, че обещанието ще бъде спазено и ромите ще бъдат изведени днес или утре. 

#Варна #роми #етническо напрежение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"